QGIS med SOSI-støtte på Windows

This post is also available in English.

 • Last ned og kjør OSGeo4W network installer, i stedet for frittstående QGIS.
 • Velg avansert installasjon.
 • Velg ønsket QGIS-versjon å installere fra Desktop-kategorien. [2]
 • Velg pakken gdal-sosi fra Libs-kategorien for å installere sammen med QGIS.
 • Kjør C:\OSGeo4W\bin\ogrinfo.exe ‐‐formats (hvis du valgte å installere på standard sted) og forsikre deg om at SOSI er på listen over støttede formater.
 • Start QGIS og se under Innstillinger -> System at GDAL_DRIVER_PATH viser til C:\OSGeo4W\bin\gdalplugins.

Det var det hele! Men i praksis kan det hende at du heller vil konvertere filene til et annet format:

Alternativ 1: Ett nytt verktøy fra Espen Andersen, sosicon, gjør det veldig enkelt å konvertere SOSI-filer til ESRI Shape-formatet. Dersom det ikke er nødvendig å åpne SOSI-filer direkte i QGIS (eller du ikke bruker QGIS i det hele tatt) anbefaler jeg at du prøver sosicon først. Windows, Linux og Mac OS X-utgaver er tilgjengelige på Andersens github.

Alternativ 2: QGIS, GRASS og annen GIS-programvare basert på åpen kildekode benytter seg av GDAL og OGR-bibliotekene for å åpne raster og vektordata, og disse kommer med sine egne kommandolinjebaserte verktøy, som kan brukes for å konvertere filene uten å involvere QGIS. Tidligere måtte man kompilere bibliotekene på egen hånd for å få SOSI-støtte, slik man må for Linux og OSX, men en enklere mulighet er nå tilgjengelig for Windows-brukere.

For å konvertere filer med ogr2ogr-verktøyet: [3]

 • C:\OSGeo4W\bin\ogr2ogr.exe <output>.shp <input>.sosi <layer>
 • (Eller bare ogr2ogr <output>.shp <input>.sosi <layer> dersom du bruker et OSGeo4W Shell-vindu)

Hvor <layer> typisk er enten points, lines eller polygons, slik:

 • C:\OSGeo4W\bin\ogr2ogr.exe somefile_pol.shp somefile.sosi polygons

“ESRI Shapefile” er formatet det skrives til som standard; for å velge et annet støttet lagringsformat tilføyes kommandoen -f fulgt av navnet slik det står i lista over tilgjengelige formater, slik:

 • C:\OSGeo4W\bin\ogr2ogr.exe -f “GPX” paths.gpx tfr.sosi lines

Det går også an å lage et script for å automatisere dette siste trinnet, eller prøve min script-versjon for linux eller windows.

 

Fotnoter:

1: Konvertering til Shape-formatet vil medføre at lange attributt-navn vil kuttes til ti tegns lengde, uten at det pleier å være noe problem.

2: Dersom du bruker en datamaskin med flere kjerner/prosessorer, vil jeg på det sterkeste anbefale at du velger QGIS 2.4 eller nyere, og at du passer på å aktivere multithreaded/parallell rendering fra menyen settings->options->rendering.

3: Det kan hende at norske tegn blir ødelagt i konverteringen; i slike tilfeller har løsningen for meg vært å definere inn- og ut-tegnsett via SHAPE_ENCODING og ENCODING.

3 thoughts on “QGIS med SOSI-støtte på Windows”

 1. Hei. Jeg forsøker å åpne sos filer i QGIS, men programmet bare kræsjer. Jeg har forsøkt å følge fremgangsmetoden din, men heller ikke dette nytter. Du skriver forøvrig:

  Merk: For å få QGIS til å åpne SOSI-filer uten feil måtte jeg først installere en eldre versjon av gdal; deretter kjøre installasjonsprogrammet på nytt og oppgradere gdal til siste versjon

  Hvordan gjør jeg dette? Jeg har jo allerede nyeste versjon installert.

  På forhånd takk for alle tips! Supert at du blogger om dette forresten!! =)

  Mvh. Pernille

 2. Hei, Pernille! Jeg opplever også kræsj når jeg åpner enkelte SOSI-filer (64-bit Windows 7, QGIS 2.8.2-1, gdal/gdal-sosi 1.11.2-1.) Jeg har ikke forsket på hva som forårsaker det, men inntrykket er at det skjer oftest når innholdet er komplekst, fordelt på flere lag/typer. For meg har det vært tilstrekkelig å velge å åpne bare akkurat det laget jeg faktisk trenger (hvis jeg kommer så langt at jeg får velge lag for åpning.) Deretter kan jeg samle dataene jeg trenger i en ny fil (f.eks eksportert til geojson) og pensjonere SOSI-fila.

  Hvis det er filer som absolutt ikke lar seg åpne, anbefaler jeg virkelig å konvertere dem til Shape-format med Espen Andersens SOSICON som jeg har lenket til øverst i posten. Det er enklere enn det ser ut som; bare spør hvis du ikke finner frem.

  (Det med å installere eldre gdal var pga. et annet problem, som gjorde at QGIS ikke lyktes med å åpne SOSI-filer. Da får man bare en feilmelding, ikke full programkræsj.)

 3. Hei igjen =)

  Etter litt prøving og feiling ordnet det seg med sosicon! =) Takk! =)

  Supert at dere som kan dette blogger om det! =) Takk igjen!

  Hilsen Pernille

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *